Esiletõstetud postitus

Roheline Kool tutvustus

teisipäev, 24. november 2020

Sipsiku mõnus mängupäev

 

19. novembril viisime lasteaias taaskord läbi mängupäeva, mis võimaldas lastele katkestamatut tegutsemis- ja mänguaega.

tähed III

Kui eelnevatel kordadel on olnud lastel võimalus tegutsemiseks üle lasteaia sisse seatud keskustes, oli seekord natuke teisiti – mängupäev toimus rühmapõhiselt. Õpetajad kaardistasid eelnevalt laste soovid ja vajadused ning sisustasid sellest lähtuvalt rühmas keskkonna, mis pakkus võimalusi mitmekesiseks mänguks, tantsuks, kunstitegevuseks erinevate materjalide ja vahenditega, raamatute uurimiseks ja aruteludeks  väikestes gruppides.

Tähesipsikud soovisid ning õpetajad aitasid sisse seada lastele lauamängu-, muusika-, tantsu-, lego-, ja meisterdamiskeskused. Kõige enam huvi pakkus lastele tantsu- ja muusikakeskus, sest see oli laste arvates äge. Lapsed panid proovile  oma tantsuoskused, valides ise muusika ja ka videoõpetuse, mille järgi tantsida.

Ka Südamesipsikute rühma õpetajad uurisid lastelt, mida soovitakse teha. Mõtted kirjutati üles ja ideed kaardistati. Laste soovidest ja huvidest lähtuvalt otsiti ja leiti mängudepäevaks erinevaid põnevaid materjale. Kunstikeskuses olid guašid, õlipastellid, värviline liiv ning joonistamise, kleepimise ja lõikamise võimalus – mõne lapse initsiatiivil arenes sellest välja soov telefoni teha ning õpetaja juhendamisel saidki lapsed omale Apple telefonid. Poisid soovisid väga autode ja legodega mängida, ehitati toredaid garaaže autodele ning toimusid erinevad rollimängud. Magamistoas ehitas üks osa lastest suurtest klotsidest uhke maja, kuhu sisse pandi pehmenduseks ja "vooditeks" erinevaid kangaid.  Mängulusti jätkus ka õue, kui mudaköögis toredat mudatoitu kokku keedeti.

Rõõmusipsikute rühma õpetajad seadsid lastele sisse Meisterdamiskoja, kus väikesed meistrimehed erinevate materjalidega eksperimenteerides ja erinevate vahendeid kasutades jäätmetekke vähendamise-teemalise  plakati meisterdasid.

Päikesesipsikute rühma laste arvamused avaldusid eelnevalt õpetajate-poolse vaatluse käigus. Mängupäeval lapsed ehitasid, mängisid autodega, nukkudega, lõikasid, meisterdasid ja küpsetasid pannkooke.

Laste isejuhitud päeval oskasid ka meie kõige väiksemad Naerusipsikud valida kunstiriiulilt ise vahendid, millega tegutseda. Valituks osutusid laste lemmikud guaššvärvid ja plastiliin. Plastiliinist valmisid toidud ja planeedid. Maalimiseks valisid lapsed ise  meelepärase värvi või tekstuuriga suure paberi, pintsli ja värvid millega maalida.

Mängusipsikutel käis mängupäeval külas Hektori vend Theodor, kes on lasteaia Sipsik vilistlane. Hektor rääkis lastele Eestis elavatest ja pesitsevatest lindudest, lindude rändest ja linnu häältest, linnumunade värvustest ning 2020-2021 valitud aasta lindudest. Veel jutustas külaline erinevates asupaikades näiteks soo, raba, meri, mets jms kohas elavatest lindudest. Oma külakäigu lõpetas ta Mõttemugulas kahhoot küsitluse smarttahvli toel.  Lapsed vastasid neljaliikmelistes gruppides lasteaia tahvelarvutite abil. Rühmas jätkus laste huvi Theodori ja Hektori kaasatoodud linnuraamatute vaatamisega.

Seejärel värvisid lapsed kangast, mis oli ühe lapse poolt pakutud mõte ja lapsevanema poolt toodud. Lapsed kasutasid meelepäraseid akvarelle ja guašše värvimiseks. Kaunistatud kangas seatakse  üles rühmaruumi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar