Esiletõstetud postitus

Roheline Kool tutvustus

reede, 26. märts 2021

Veenädal Sipsikus

22. märtsil tähistasime ülemaailmset veepäeva, mille eesmärgiks on pöörata rohkem tähelepanu veeressursside mõistlikule ja säästlikule tarbimisele

veepäev 2021

Tallinna lasteaias Sipsik mõtisklesid lapsed selle üle, et planeet Maa on umbes 70% ulatuses kaetud veega, et meie planeeti kutsutakse mõnikord ka siniseks planeediks, et vee hulk Maal on püsiv ja vett ei jää kunagi vähemaks ega tule juurde. Vesi ringleb vedeliku, auru, jää ja lumena. Vesi on elu eeldus Maal ning on  väga oluline  kaitsta vett, kuna vajadus puhta magevee järele kõikjal maailmas kasvab. Kõik elusolendid vajavad eluks puhast vett.

Peale arutelusid viidi läbi põnevaid katseid. Vanemate rühmade lapsed tegid katse “Kõndiv vesi” ja vaatasid, kuidas värviline vesi hakkab mööda volditud paberit liikuma tekitades ka uusi värvitoone. Katse õpetas märkama vee ja värvi liikumist ning seostama seda looduses toimuvaga (puude ja taimede vee tarbimine ja liikumine juurtest erinevate taime osadeni). Samuti nägid lapsed katse jooksul, kuidas vee ja värvi liikumisel tekivad uued värvitoonid: roheline, oranž, helesinine.

Nooremate rühmade lastega rääkisid õpetajad, kuidas saab vesi maale ja kuidas tekib vihm. Peale arutelu viidi läbi katse, mis iseloomustab vihma tekkimist. Kui veepiisku saab pilve palju, siis ühel hetkel hakkabki vihma sadama. Katse tulemuseks oli kevadine ja värviline vihm.

Lastetuba video lingilt näitasid õpetajad lastele Timmu teadusteatrit, kus teemaks vesi.

Kodudes distantsõppel olevatele lastele soovitasid õpetajad vaadata Tallinna Vee poolt loodud multifilmi “Kuhu lähed, Tilgu?”, kus selgitatakse lastele vee ringluse põhimõtteid ja vee- ning reoveepuhastusjaamade olulisust, lahendada  erinevaid ülesandeid ja teha juhendi järgi soovi korral katseid veega.

Põnevate ideede jagajateks olid Tähesipsikute rühma õpetajad Marielle ja Maris.

Tarbime vett säästlikult ning hoidkem tervist!







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar