Esiletõstetud postitus

Roheline Kool tutvustus

esmaspäev, 15. veebruar 2021

Linaliugu, pikka kiudu...

 Tallinna lasteaias Sipsik tähistati 15. veebruaril vastlapäeva

vastlapäev 2021

Tervisemeeskonna eestvedamisel seati õuealale üles erinevad punktid, kus rühmade alagrupid tegevustes osalesid. Enne tegevuste juurde asumist tutvustasid rahvariietes perenaised lastele vastlapäeva kombestikku: tangupudru, seajalgade, hernesupi ja vastlakuklite söömist, näo pesemist ja juuste kammimist ning lina pikkuse mõõtmist. Hunt, kes möödaminnes metsajooksult kohale jõudis, mõõtis lina pikkust oma mõõtühikutega – tulemuseks sai kaks hundipikkust.

Perenaine Anne rääkis lastele linakasvatusest, mis oli ammustel aegadel väga oluline ja pika liu seostamine linade pikkusega pärit just sellest ajast. Vanasti lasti vastlapäeval liugu küll selleks, et kindlustada hea linasaak, kuid meie sõitsime kelkudega selleks, et lõbus oleks. Perenaine Keidy juhendas lapsi kelgu- ja slaalomirajal.

Üks maagilisi kombeid vanasti oli linapõllul tule tegemine, kui lina ei tahtnud kasvada. Nii tegime ka meie. Vastlapäeva tuld valvas perenaine Eleriin.

Lisaks pidutseti vanal ajal kõvasti, au sees olid jõumängud ja jõukatsumised, lauldi ja loitsiti liu laskmise ajal linaloitsu. Perenaine Marelle tantsis lastega vastlatantsu. Hunt õpetas lastele vanaaegset Hundijooksu mängu, kus vahendiks pikk nöör, mille mõlemasse otsa on seotud kepp ja nööri keskkoht on tähistatud. Kaks mängijat võtsid kumbki ühe kepi ja läksid teineteisest nii kaugele, kui seda lubas nöör. Pärast Hundi märguannet hakkasid mõlemad kiiresti nööri oma kepi ümber kerima, liikudes nii lähemale keskkohale. See, kes jõudis esimesena keskkohani kerida, sai õiguse eest ära joosta ning teine mängija teda taga ajada. Mängimise ajal tekkis uus põnev variant, kus Hunt pidi lapsi taga ajama. Oli tore treening.

Kuna populaarseks endisaegseks meelelahutuseks oli ka vastlavurri meisterdamine - sea sääreluu keskele tehti auk, aeti nöör läbi ja tõmmati see siis hooga undama – proovisid lapsed õhtupoole rühmas ka vurri meisterdamist. Meie asendasime seakondi suure nööbiga.

Aitäh tervisemeeskonna liikmetele meeleoluka vastlahommiku läbiviimise eest!
















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar