Esiletõstetud postitus

Roheline Kool tutvustus

teisipäev, 12. aprill 2022

Mängusipsikute sõimelapsed kasvatavad taimi

Mängusipsikute taimekasvatuse protokoll

  • 21.03 Meie hommikuring leidis aset hoopis vannitoas. Kordasime hommikuringi salmi koos liigutustega ja rääkisime sellest, mida taimedel kasvamiseks vaja läheb. Küsisime ka lastelt, mis nemad arvavad et vaja läheks. Vaatasime üle, mis seemneid meil olemas on ja kuhu me midagi saaksime istutada. Istutasime/külvasime pottidesse ja papist alusele basiilikut, piparmünti, herneid, muru, tippsibulaid ja metsmaasikaid. Rääkisime, et kasvamise protsess võtab aega ja panime pottide kõrvale taimedest ning kasvamiseks vajaminevatest asjadest pildid. Lapsed täitsid anumad mullaga, tegid näppudega seemnete jaoks mulla sisse auke ja pudistasid seemneid sinna sisse. Pärast seda katsid augud mullaga ja kastsid mulda põnevusega terve päeva jooksul.
  • 22.03 Kastsime innukalt enda külvatud taimi ja lapsed otsisid, kas juba on midagi mullast välja tulnud. Lapsed käivad päev läbi taimi vaatamas.
  • 30.03 vaatasime üle meie külvatud seemnetest kasvanud taimede olukorra. Tunnetasime kätega kasvanud muru, arutasime kas see on pehme-kõva ja mis värvi ta on. Arutlesime miks osad taimed on mulla alt pea välja pistnud, kuid osad veel on peidus ja vajavad aega. Vaatasime pildilt taime kasvuprotsessi ja kastsime kõik anumad üle.
  • 31.03 Kastsime enda külvatud seemneid ja nendest kasvanud taimi. Küsisime lastelt, et mida nad teavad taimedest ja mida on vaja et taim kasvaks. 

Mida tean taimedest? Ella: ''Porgand, paprikas. Peab ootama nii kaua kodus, kui ei kasta lille siis nad ei kasva. Mulle meeldivad mustikad ja vaarikad. Panime mustad seemned maha (lasteaias). Seemned ei maitse inimestele.'' Paul:''Õuna süüa.'' Isabel: ''Midagi ei tea.''

Mida on vaja et taim kasvaks? Ella: ''Taimedel on seemneid vaja kasvamiseks. Kasta on vaja, et kasvaks. Neid peab hooldama. Näiteks ei saa olla vees, need lähevad pikali. Nendele meeldib olla väikese mulla sees. Ja suurele meeldib vee sees olla. Seened on ta söögid, mitte sellised seened mis metsas on. Need on seemned (näitab pisikesi plastiliini pallikesi).'' Paul: ''Süüa.'' Isabel: ''Lille on vaja.''

  • 05.04 Täna käis võidujooks taimede kastmisele. Kõik uurisid meie külvatud seemnetest kasvanud taimi. Osad taimed pole veel mullast pead välja pistnud, mistõttu võlusime ja rääkisime nendega, et nad ikka kasvama hakkaksid.
  • 06.04 Võtsime enda kasvatatud rohelist sibulat, nuusutasime ja maitsemise jaoks lõikasime seda lõunasöögi ajal supile vastavalt laste soovile.

Uurisime ka vahepeal rohulible, nartsissiõit ka munamikroskoobi all.

Muru on pehme

''Kus on metsmaasikad?'' Kastame

Televiisorikarbi sisu taaskasutus- istutame/külvame maha piparmündi, tippsibula, metsmaasika, basiiliku, muru ja Räpina Aianduskoolilt eelnevatel aastatel saadud herned 
Rohulible munamikroskoobi all

Lumi:''Miks muru on longus?'' 12.04

Räpina Aianduskoolist saadud herned

Mida on taimedel kasvamiseks vaja. Kasvamise protsess

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar