Esiletõstetud postitus

Roheline Kool tutvustus

esmaspäev, 14. oktoober 2024

Leivanädal

 

PÄIKESESIPSIKUD küpsetasid leivanädalal banaanileiba

Õpetajad panid valmis vajaminevad komponendid ja vahendid. Leivategu algas banaanide purustamisega, misjärel segati omavahel kokku munad, suhkru, jahu, küpsetuspulber, piim ja banaanid.

Lapsed õppisid, kuidas kallata tooraineid ühest kausist teise ning kuidas neid omavahel segada. Kõik lapsed olid väga elevil ning osalesid meelsasti protsessis ja ootasid kannatlikult oma korda. Seejuures räägiti ka, mida omavahel kokku segame ning kuidas sellest lõpuks leib saab. Samuti arutleti selle üle, kas leib võib olla ka magus ning miks leib on meie toidulaual oluline. Üks päikesesipsik ütles, et magus leib on magustoiduks ning soolane leib on soolaseks toiduks. Kui uurisime, kas peaks lisaks leivale veel midagi sööma, siis arvas väike päikesesipsik, et leivast ei piisa, et kõht täis saaks.

Igatahes, kui olime komponendid omavahel kokku seganud, valasime leiva vormi ning panime ahju. Jälgisime hoolega leiva küpsemist ning peale lõunaund saimegi koos banaanileiba maitsta. Kõik lapsed sõid seda hea meelega ning soovisid teinekordki leiba küpsetada.



RÕÕMUSIPSIKUD tegid võileiva "MINA"




MÄNGUSIPSIKUTE küpsetis

Mängusipsikud tähistasid sel nädalal leivanädalat, mille raames said lapsed rühmas koos saia küpsetada. Enne küpsetamist arutasime, kuidas leib meie lauale jõuab ja kui palju tööd selleks on vaja teha. Rääkisime, et leib on alati olnud eestlaste jaoks oluline toit, mis kannab endas traditsioone ja väärtusi.

Enne saia valmistamist meenutasime retsepti tähendust. Iga laps sai proovida kirjutada endale saia retsepti. Mõned lapsed olid juba väga osavad kirjutajad, kuid paljudele oli see veel väljakutse

Saia tegemine pakkus lastele ka võimalusi mõõta, kaaluda ja lugeda mõõtelusikatäisi. Leivaküpsetaja tegi kogu protsessi lihtsaks ja mugavaks. Saia küpsemisel levis toas magusat lõhna, mis tegi ooteaja veel erilisemaks.

Kokkuvõttes oli see päev täis õppimist ja naeru, mis näitas, kui palju rõõmu ja väärtust toob saia tegemine. Kindlasti kordame seda toredat tegevust veel ja anname lastele võimaluse süüa.





NAERUSIPSIPSIKUTE LEIVATEGU 
 

1.Hommikul segasid eelkergitatud taina jahu, suhkru, soola ja kanepiseemnetega. 

2. Saadud leivataigna panid vormi.

3. Sellest valmis maitsev rukkileib. 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar